You are currently viewing 48-ми  „Илинденски денови“ Битола 2018

48-ми „Илинденски денови“ Битола 2018

Генерална програма

25.07.2018 година (среда)
-Изложба на кошули и горни традиционални облеки од Збирката на музејот за народни носии од Ресен,
на колекционерот Јоне Ефтимов
-КЦ Магаза – Свечено отворање во 20.00 часот
Изложбата ќе биде отворена од 25 јули до 1 август 2018 година

26.07.2018 година (четврток)
-Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – 10.00 часот.

27.07.2018 година (петок)
-Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – 10.00 часот.
-Изложба на фотографии на тема „Фолклорни мотиви“ – автор Петар Ставрев
НУ Центар за култура Битола, Фоаје – 19.00 часот.

28.07.2018 година (сабота)
-Семинар за традиционална музика и игра
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.00 часот.
-Проекција на етно филмови
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.30 часот.
-Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“
Саат кула, Широк сокак – 18.30 часот.
Свечено отворање на 48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ Битола
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.
-„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

29.07.2018 година (недела)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.
-„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

30.07.2018 година (понеделник)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на интернационална музика и игра
Фолклорни ансамбли од Шпанија, Јапонија, Северен Кипар,
Полска, Хрватска, Србија и Македонија
Ракометно игралиште, Битола – 20.00 часот.

31.08.2018 година (вторник)
-Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот
-„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
-Вечер на староградска музика и игра
Стара битолска чаршија– 20.00 часот.
-Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак
Од Саат кула до Камен мост – од 21.30 до 23.30 часот

01.08.2018 година (среда)
-48. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Свечено затварање на фестивалот со
Интернационална фолклорна разгледница

КОНЦЕРТ НА ВИОЛЕТА ТОМОВСКА
„ЗА МОЈАТА БАБАМ БИТОЛА“
во придружба на група ФОНТАНА и пријателите
Хераклеа – 20.00 часот.