You are currently viewing 46 ти Републички Фестивал на народни песни и игри “Илинденски денови”

46 ти Републички Фестивал на народни песни и игри “Илинденски денови”

Оваа година покрај 1000 учесници од Македонија, на фестивалот ќе учествуваат и фолклорни групи од Мексико, Шпанија, Кипар, Турција и Бугарија.

Програма:
46. Републички фестивал на народни песни и игри
„Илинденски денови“ Битола 2016

28.07.2016 година (четврток)
Промоција на монографија :
Народната култура – трајна инспирација – 40 години детско творештво – 1975 – 2015
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.00 часот

Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.30 часот.

29.07.2016 година (петок)
Детска ликовна работилница „Народната култура – трајна инспирација во моето творештво“
НУ Центар за култура Битола – 10.00 часот.

Семинар за традиционална музика и игра
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.00 часот.

Проекција на етно филмови од д-р Роберт Хенри Либман
НУ Центар за култура Битола – Мала сала – 11.30 часот.

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот

Дефиле „Со песни и игри низ битолските улици“
Саат кула, Широк сокак – 18.30 часот.

Свечено отворање на
46. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.

„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

30.07.2016 година (сабота)
Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот

46. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на традиционална музика и игра
Ракометно игралиште – 20.00 часот.

„Ехо од дамарите“ – Вокално инструментална вечер
КЦ Магаза – 22.30 часот

31.07.2016 година (недела)
Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот

46. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на староградска музика и игра
Стара битолска чаршија – 20.30 часот.

Ревија на народни носии „Традицијата оживува“ – Бојан Петковски
Учесници: ученици од ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“ Скопје
и студенти од УГД – Штип – Катедра за етнокор еологија
КЦ Магаза 22.00 часот

Песна и оро на Широк сокак – настап на ансамбли на Широк сокак
Од Саат кула до Камен мост – од 22 до 23 часот

01.08.2016 година (понеделник)
Семинар за традиционална музика и игра
Студентски дом „Кочо Рацин“ – од 10 до 18 часот

„На пладне во чаршија“ – фолклорни презентации
Стара битолска чаршија – 11.00 часот

46. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Вечер на интернационална музика и игра

Свечено затворање на фестивалот со:
Концерт на македонски народни песни „ НОЌ СПРОТИ ИЛИНДЕН “
Учесници : Наум Петрески, Андријана Јаневска, Зуица Лазова,
Кирил Митовски и Група ФОНТАНА
Хераклеа – 20.00 часот.