You are currently viewing 17 ти Интернационален Фестивал на Монодрама Битола 2015

17 ти Интернационален Фестивал на Монодрама Битола 2015

Четиринаесет претстави од 10 држави меѓу кои Романија, Израел, Русија, Србија, Хрватска, Бугарија, Украина ќе бидат презентирани на 17-тиот интернационален Фестивал на монодрама кој ќе се одржи од 24-ти до 28-ми април во Битола.
Во официјалната конкуренција ќе учествуваат 10 претстави, а три се надвор од конкуренцијата. На фестивалот ќе учествуваат и три македонски претстави од кои една фестивалска премиера. Станува збор за претставата „Делириум Тременс” на Народниот театар „Војдан Чернодрински” од Прилеп во изведба на Игор Трпчески.

17- ти Интернационален Фестивал на монодрама ,Битола 2015

ПРОГРАМА

24.04.2015 петок 20:00
Сала на Народен театар
СВЕЧЕНО ОТВОРАЊЕ
МНТ, Скопје ,Македонија
ЖИВОТОТ НА МОЛИЕР
автор Михаил Булгаков
режија Александар Поповски
претстава во чест на отворањето

25.04.2015,сабота 17:00 ч
Театар Елизабета ,Букурешт -Романија
„Приказни без зборови“
автор и актер Стефан Руксанда

25.04.2015,сабота 19:00 ч
Израелски Театарски Центар „Мерказ-ха- Бама“ и Независна Театарска група „Два Дома“ , – Израел
КОНЕЧНО,КРАЈ
автор Питер Турини
актер Гера Сендлер
режија Мајкл Каит

25.04.2015,сабота 21:00 ч
АРТ СТАРТ ХС,Скопје- Македонија
ПОСЛЕДНА ШАНСА
автор Мирјана Бобиќ Мојсиловиќ
актер Весна Петрушевска
режија Синиша Ефтимов

25.04.2015,сабота 22:00 ч.
Актерки од Театарот Тагањка- Москва,Русија
Театарско –музички перформанс
ЖЕНСКИ СУДБИНИ
(надвор од конкуренција)

26.04.2015,недела 18:00 ч.

Тиатро, Истанбул, Турција
КРАПОВАТА ПОСЛЕДНА ЛЕНТА
Автор: С. Бекет
актер Хилми Демирер
режија Емре Ердем

26.04.2015,недела 20:00 ч.
Театарска работилница Прилеп и Народен Театар “Војдан Чернодрински“,Прилеп, Македонија
„DELIRIUM TREMENS“ – Премиера
автор Благоја Ристески-Платнар
актер и режија Игор Трпчески

26.04.2015,недела 22:00 ч.

Сцена „Маска“ , Шабац-Србија
ЗОРАН РАДМИЛОВИЌ
автори Иван Томашевиќ и Андреа- Ада Лазиќ
актер Иван Томашевиќ
режија Андреа- Ада Лазиќ

27-4-2015,понеделник 18:00 ч
Загребачко глумачко атеље, Загреб-Хрватска
ЈАС,ШТО ИМАМ НЕВИНИ РАЦЕ
адаптација на текстови на Весна Парун
актер Весна Томинац Матачиќ
режија Иван Лео Лемо

27-4-2015,понеделник 20:00 ч
Драмски ТЕатар Хасково – Бугарија
ДНЕВНИКОТ НА ЛУДИОТ
автор Н.В.Гогољ
актер Николај Урумов
режија Лили Абаџиева

27-4-2015,понеделник 21:30 ч
Мејерхолд Центар, Киев,Украина
МОНОЛОГ НА ВОЕН ПСИХОЛОГ
текст и актер Елвин Рзаев
идеја и режија Андреј Мај

27-4-2015,понеделник 23:00 ч
Авторски проект од Лондон,Велика Британија
„ЉУБОВ“
костимограф Антонела Петракаро
актер Петар Милошевски

28-4-2015,вторник 18:00 ч

Тетово,Македонија
„ХАШАМЕТ“
адаптација по текст -Хамлет од Шекспир
режија и актер Бурхан Амити

28-4-2015,вторник 20:00 ч
Свечено затворање и доделување на наградите
МНТ ,Скопје Македонија
претстава во чест на наградените
НЕ СЕ КЛАДИ НА ЕНГЛЕЗИ
автор Владимир Ѓорѓевиќ
режија Синиша Ефтимов