You are currently viewing ” Црвено или сино”

” Црвено или сино”

На 16ти август, 20:30ч., во Центарот на култура на Нова сцена ќе биде отворена изложбата ” Црвено или сино” од уметникот Никола Славевски.

НИКОЛА СЛАВЕВСКИ (1989, БИТОЛА, МАКЕДОНИЈА) Е ВИЗУЕЛЕН УМЕТНИК И ПОЛИТИЧКИ АКТИВИСТИСТ КОЈ МОМЕНТАЛНО ЖИВЕЕ ВО ЉУБЉАНА КАДЕ И СТУДИРА ВИДЕО И НОВИ МЕДИУМИ НА АКАДЕМИЈАТА ЗА ЛИКОВНА УМЕТНОСТ И ДИЗАЈН. СТУДИРАЛ СЛИКАРСТВО НА ФАКУЛТЕТОТ ЗА ЛИКОВНИ УМЕТНОСТИ ВО СКОПЈЕ КАДЕ И ДИПЛОМИРАЛ ВО 2014 ГОДИНА. ВО ГОДИНИТЕ ПОСЛЕ ДИПЛОМИРАЊЕТО СЕ ВКЛУЧУВА ВО МО „ЦРВЕНИ “, ЈУГОСЛАВЕНСКАТА СЕКЦИЈА НА „ИНТЕРНАЦИОНАЛНАТА МАРКСИСТИЧКА ТЕНДЕНЦИЈА“. НЕГОВАТА УМЕТНИЧКА ПРАКСА Е ДЛАБОКО ИСПРЕПЛЕТЕНА СО ДРУГИ ФОРМИ НА НЕГОВИОТ ЈАВЕН АНГАЖМАН. СЛАВЕВСКИ Е ЖЕСТОК ЗАСТАПНИК ЗА КЛАСНАТА БОРБА: ДАЛИ ПРЕКУ НЕГОВОТО ТВОРЕШТВО И ИЗЛОЖБИ (КОИ ИСТРАЖУВААТ НЕЕЛИТИСТИЧКИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА ОНА ШТО ГО НАРЕКУВА „РЕВОЛУЦИОНЕРНА УМЕТНОСТ“) ИЛИ ПРЕКУ ПОЛИТИЧКИ АНГАЖМАН (КОЈ ВОГЛАВНО СЕ ФОКУСИРА НА ПРАШАЊАТА ПОВРЗАНИ СО РАБОТНИЧКАТА КЛАСА И МАРГИНАЛИЗИРАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ).

„ЦРВЕНО ИЛИ СИНО“, НАСЛОВЕНА СПОРЕД ИСТОИМЕНАТА ИНСТАЛАЦИЈА, Е ИЗЛОЖБА КОЈА СЕ ЗАНИМАВА СО ПРАШАЊЕТО НА ИДЕОЛОГИЈАТА, КАКО ОПШТЕСТВЕНИТЕ ОДНОСИ ГО ФОРМИРААТ НАШИОТ (ИДЕОЛОШКИ) СВЕТОГЛЕД, И ТОА ДАЛИ Е ВОЗМОЖНО ДА ЈА СОГЛЕДАМЕ РЕАЛНОСТА ВОН ИДЕОЛОШКАТА ПРИЗМА НА КАПИТАЛИЗМОТ И НА КОЈ НАЧИН ТОА ДА ГО НАПРАВИМЕ. ДЕЛАТА СЕ НАСТАНАТИ НА ДВЕ РЕЗИДЕНЦИИ НА КОИ АВТОРОТ УЧЕСТВУВАЛ, ЕДНАТА ВО ВИЕНА, АВСТРИЈА, А ДРУГАТА ВО ТИРАНА, АЛБАНИЈА, КАДЕ И БИЛЕ ИЗЛОЖУВАНИ ВО ПЕРИОДОТ ОД 2019 ДО 2020 ГОДИНА И ДЕЛА КОИ ДО СЕГА ВООПШТО НЕ БИЛЕ ИЗЛОЖУВАНИ, А НАСТАНАЛЕ ВО 2020 И 2021 ГОДИНА