You are currently viewing НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ ФИЛМ

НЕДЕЛА НА ЈАПОНСКИ ФИЛМ

Петнаесетто издание на „Недела на јапонски филм“  во „Центар за култура – Битола“.

16 ЈУНИ (ЧЕТВРТОК), 20:00 ч. НОСАРИ: НЕПОСТОЈАНА ВЕЧНОСТ (Nosari no shima / Nosari: Impermanent Eternity/のさりの島)
17 ЈУНИ (ПЕТОК), 20:00 ч. НИЕ ПРАВИМЕ АНТИКВИТЕТИ (Uso happyaku / We Make Antiques/嘘八百)

16 ЈУНИ (ЧЕТВРТОК), 21:00 ч.
НИЕ ПРАВИМЕ АНТИКВИТЕТИ
(Uso happyaku / We Make Antiques/嘘八百)
Игран филм, Јапонија
2018, 105 мин., колор, ДЦП
Режија: Масахару Таке (Masaharu Take)
Сценарио: Шин Адачи (Shin Adachi)
Улоги: Киичи Накаи, Кураносуке Сасаки, Коган Ашиј
(Kiichi Nakai, Kuranosuke Sasaki, Kogan Ashiy)
Сакаи е гратче во близина на брегот на Осака, познато по мечевите во минатото, а денес по квалитетните кујнски ножеви. Во градот живеат Но-
рио, трговец со антиквитети, и Сасуке, кој е грнчар. Еден ден, пред нив ќе се појави Сен Но Рикју, церемонијал-мајстор за чај од XVIII век…

Филмот на Таке во 2018 беше на програмата на Јапонскиот филмски фестивал во Торонто, Канада.

По успехот на филмот кај публиката, во 2020 година авторскиот и актерскиот тим го сними продолжението НИЕ ПРАВИМЕ АНТИКВИТЕТИ! РАНДЕВУ ВО КЈОТО (Usohappyaku Kyomachi Rowaiyaru / We Make Antiques! Kyoto Rendezvous)
.
Возрасна категорија: за сите возрасти
Влезница: бесплатен влез

 

 

17 ЈУНИ (ПЕТОК), 20:00 ч.
НОСАРИ: НЕПОСТОЈАНА ВЕЧНОСТ
(Nosari no shima / Nosari: Impermanent Eternity/のさりの島)
Игран филм, Јапонија
2021, 129 мин., колор, ДЦП
Режија: Тацуја Јамамото (Tatsuya Yamamoto)
Сценарио: Тацуја Јамамото (Tatsuya Yamamoto)
Улоги: Кисецу Фуџивара, Чисако Хара (Kisetsu Fujiwara, Chisako Hara)Млад измамник талка низ земјата, им се јавува на постари луѓе кои жи-
веат сами, велејќи им „Бабо, јас сум“, ги лаже дека им е внук. Младичот талкајќи пристигнува во Амакуса, префектурата Кумамото, и ѝ се јавува
со познатиот поздрав на една стара жена која има музичка продавница, и таа срдечно го прифаќа.Измамникот секако наумил да ја измами старицата и да ѝ ги земе парите, но таа инсистира дека тој е нејзин внук. На крајот, непланирано, тие почнуваат да живеат заедно, а измамникот постепено почнува да се чувствува чудно удобно: почнува да се навикнува на пријателството со младите селани, на звуците и на пејзажот на Амакуса и на секојдневието
со старата дама. Авторот Тацуја Јамамото освои две номинации на националниот јапонски филмски фестивал Nippon Connection Japanese Film Festival 2021.
Возрасна категорија: за сите возрасти
Влезница: бесплатен влез